1000 nous agents, 400 de la Guàrdia Urbana i 600 de Mossos d'Esquadra

Barcelona és una ciutat segura, però a més de les persones que hi viuen passen per ella més de 50 milions de turistes l’any, i això entre altres condicions fa que els serveis públics, en especial els que treballen a l’espai públic hagin de tenir en compte aquestes dimensions. Els últims anys, amb una alerta antiterrorista de 4 sobre 5 i un increment constant de les mobilitzacions ciutadanes han fet  que s’hagi de repensar el dimensionament dels cossos policials.

L’actual llei estatal no permet als ajuntaments incrementar la seva plantilla policial de la manera necessària, en el darrer mandat l’Ajuntament ha fet el màxim que permet la llei: reposant  tots els efectius que s’ha anat jubilant i incrementant 75 places més en la Guàrdia Urbana, que en total ha  convocat 600 places per nous agents. A banda, cal dir que paga també 12 milions anuals en hores extres per a poder cobrir els serveis necessaris de la ciutat.

Per altra banda, el sistema de seguretat esta pensat per la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, principalment amb les seves funcions de policia judicial i responsables d’ordre públic, mentre que la Guàrdia Urbana principalment té les funcions de garantir la convivència i la seguretat viària. La Generalitat de Catalunya no incorpora policies des de 2009, sense reposar les jubilacions, això ha generat demores a les comissaries per posar denúncies, falta de resposta a les trucades al 112... havent de cobrir moltes vegades la Guàrdia Urbana aquest serveis, això com evidentment la falta de presència preventiva al carrer. Ara mateix Barcelona necessita 600 agents que malgrat tots els intents, continuarem exigint a la Generalitat.  

Per això proposem:

  • Exigir a l’Estat que autoritzi a ampliar la plantilla de la Guardia Urbana en 400 nous agents que es dedicarien principalment a la policia de barri, al reforç del territori i al treball en la nit.  Mentre no es pugui, impulsar mesures com els interins de temporada per reduir el dèficit.
  • Exigir a la Generalitat que incorpori 600 mossos a la ciutat, per complir amb el nombre que va acordar la Junta de Seguretat de Catalunya i per fer front a totes les demandes de la ciutat.

 

Eix
Oberta
Tema
Convivència i Seguretat