Afavorir que l'economia de la ciutat sigui molt més sostenible ambientalment - Economia Circular

L’economia circular forma part del nou paradigma amb el qual és necessari i urgent enfocar tota l’activitat econòmica. En l’economia circular, els béns i serveis són dissenyats per durar i tornar a entrar a la cadena de valor. Durant el mandat 2015-2019, les polítiques municipals d’economia verda i circular han ocupat el 17% del pressupost. Aquest bon punt de partida és ara una oportunitat per coordinar totes les àrees, serveis i instituts municipals i donar-los una estratègia global que superi els resultats parcials. Per tot això, en els propers 4 anys, volem desenvolupar i consolidar totes aquestes polítiques municipals innovadores sota l’impuls d’un pla transversal d’economia circular per al 2030 (per a totes les àrees i amb tots els sectors productius) que faci de Barcelona un referent internacional en la transició econòmica i ecològica. Així doncs proposem:

 

  • Impulsar el Pla Estratègic d’Economia Circular al Bon Pastor 2030. Farem del Bon Pastor el territori de referència de l’economia circular a Barcelona, amb visió metropolitana, constituint la Ciutat de l’Economia Circular juntament amb altres polígons de l’eix Besòs.
  • Facilitar les empreses d’economia circular: Incubadora específica de start-ups d’economia circular. Programa de suport a l’empresa per “circularizar” els seus models de producció i aprovisionament.
  • Promoure Ecodisseny Barcelona. Posarem en marxa una certificació que vetlli per l’eficiència, la durabilitat i el reaprofitament de materials durant tot el cicle de vida dels productes o serveis originats a Barcelona. Unirem, així, el prestigi de la marca Barcelona en el terreny del disseny, amb l’impuls de la circularitat econòmica i el coneixement i la garantia per als consumidors.
  • Fomentar criteris circulars de contractació pública i subvencions.
  • Afavorir l’economia social circular: afavorirem activament la simbiosi industrial i de serveis que transformi antics residus en nous recursos productius Això ho farem mitjançant el suport a empreses d’economia social i de proximitat.
  • Potenciar l’economia circular de proximitat, la “de tota la vida”. Els nostres barris estan plens d’actors econòmics de l’economia verda i circular: botigues de reparació de roba, calçat, ordinadors o electrodomèstics..., petites economies tradicionals i de proximitat que ajuden a allargar la vida dels productes o reutilitzar-ne alguns totalment o parcialment. Farem un programa per fomentar i donar suport a la viabilitat de “l’economia circular de tota la vida” amenaçada pel consumisme d’un sol ús, el low cost de baixa qualitat o l’obsolescència programada.
 
Eix
Innovadora
Tema
Economia
Ecologia