Impulsar el creixement de l'economia social i solidària i el consum responsable a la ciutat

Una ciutat on l’economia social i solidària tingui més sobre el total de l’economia serà una ciutat més justa, resilient i democràtica. Per això, necessitem que tot el teixit econòmic que posa la democràcia econòmica al centre de la seva activitat tingui el suport de la política pública. En els darrers 4 anys, per primer cop l’Ajuntament ha desenvolupat polítiques específiques de suport, promoció i impuls de l’ESS i, en tan sols dos anys, s’ha doblat el ritme de creació de cooperatives que es constitueixen a la ciutat, i el nombre continua creixent. Hem destinat 16 milions d’euros a polítiques de foment i consolidació de l’ESS, hem desenvolupat línies de treball específiques de formació i assessorament i hem obert InnoBa, un centre de referència local i internacional en innovació socioeconòmica. També hem impulsat xarxes d’àmbit local, català i internacional per fomentar l’ESS. Per tal de continuar reforçant-lo proposem:

  • Creació de la incubadora de cooperatives més gran d’Europa a Can Batlló, Coopolis, mitjançant un projecte públic-cooperatiu amb el teixit local.
  • Enfortir el creixement del Mercat Social amb projectes com la construcció del mercat permanent de consum responsable al nou complex de la Model, dedicat a productes i serveis de l’ESS de la ciutat així com promoure diferents hubs d’empreses i entitats d’ESS a la ciutat explorant la creació de una Milla Cooperativa impulsada per la planificació urbanística (P.E:Nau l’Escocesa al districte de Sant Martí). .
  • Consolidació dels serveis de formació, acompanyament, incubació i crèdit 
  • Impuls al rol de l’Ajuntament com a exemple de consum responsable: Increment de la contractació de l’Ajuntament amb l’ESS, i augment en la contractació reservada, així com un augment  en la compra pública verda.
  • Recolzament a l’organització del Fòrum Global de les Economies Transformadores 2020, primer Fòrum Social Mundial dedicat exclusivament a l’economia que aplegarà 10.000 participants i convertirà Barcelona durant uns dies en capital mundial de la transformació de l’economia.
  • Elaboració de una Estratègia de Ciutat per l’Economia Social i Solidària conjuntament amb el teixit divers de l’Economia Social de la ciutat amb un horitzó temporal de 2020-2030.
  • Programes específics per escalar projectes empresarials, desenvolupar l’ESS a sectors estratègics, apropar instruments i formes de l’ESS a sectors convencionals com el Comerç i per la transformació d’empreses mercantils en cooperatives.
  • Creació d’una plataforma amb entitats del tercer sector i del cooperativisme d’habitatge en cessió d’us per compartir el dret de tanteig i retracte dels habitatges/edificis de la ciutat  acudint al finançament del Banc Europeo Inversions.
Eix
Innovadora
Tema
Economia