Incrementar del 30% al 50% la reserva a habitatge assequible en obra nova a Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Poblenou i el Poble-sec

Durant l’anterior mandat, i gràcies a la proposta i pressió dels moviments socials, es va poder aprovar la modificació urbanística que obliga a destinar un 30% del sostre de les noves promocions i les grans rehabilitacions a habitatge protegit.

Aquesta mesura resulta clau perquè veïns i veïnes puguin viure als barris, especialment aquells més amenaçats per  l’especulació i la gentrificació. Per a fer-ho possible, cal obligar al sector privat a corresponsablitzar-se  amb el dret a l’habitatge a la ciutat.

A més,  s’ha detectat que la meitat dels Habitatges de Protecció Oficial que hi ha a la ciutat, donat que tenen un límit temporal, en pocs anys perdran aquesta qualificació. Això suposa que l’habitatge assequible vagi desapareixent en alguns barris de manera que cal implementar mesures més contundents, com ara es duen a terme a Nova York.  Si fins al moment, una de les grans mesures d’aquest mandat ha estat l’obligació de reservar un de cada tres habitatges de promocions privades a habitatge assequible, cal considerar que això no és suficient i per tant anar un pas més enllà per tal que sigui un de cada dos habitatges en el cas dels barris més amenaçats per l'especulació a la ciutat. Per això proposem:

  • La reserva de la meitat dels habitatges nous per a habitatge assequible a la zona més cèntrica de la ciutat, a tot el districte de Ciutat Vella i l’Eixample, i als barris de Vila de Gràcia i Camp del Grassot, Poble-sec i Poblenou.
  • També es valorarà fer extensiva la mesura als barris de Sants, Hostafrancs i Les Corts.
Eix
Valenta
Tema
Habitatge
Districte/s
Ciutat Vella
Eixample
Gràcia
Sants-Montjuïc
Barri/s
El Gòtic
El Raval
Sant Pere - Santa Caterina - la Ribera
La Barceloneta
L'Antiga Esquerra de l'Eixample
La Nova Esquerra de l'Eixample
Sant Antoni
La Dreta de l'Eixample
La Sagrada Família
El Fort Pienc
La Vila de Gràcia
El Camp d'en Grassot i Gràcia Nova
El Poblenou
El Poble-sec