Promoure accions per a la defensa dels drets laborals i l’impuls del retorn social de les activitats turístiques  

Lluny de ser un sector estratègic pel que fa a la redistribució de la riquesa generada, els sectors que componen l’activitat turística —hoteleria, restauració, comerç o activitats culturals— són els pitjors pagats de la ciutat, i els seus salaris arriben a estar la meitat per sota del salari mitjà. A la precarització generalitzada dels llocs de treball de l’economia del visitant, s’hi suma les característiques del turisme: temporalitat, manca de sindicació o informalitat. El cas de les netejadores de pisos d’hotel és un dels fenòmens que recentment s’han fet més visibles, però trobem situacions similars a altres àmbits: dependentes de grans franquícies, cuineres de restaurants, cambreres de nit, netejadores d’apartaments… Si el turisme ha de millorar la vida de la població de Barcelona, ho ha de fer en primer lloc a través dels salaris i les condicions laborals. Avui, malauradament, treballar en una part del sector turístic no t’assegura una vida digna a la ciutat. Cal treballar per posar la dignitat del treball al centre de les relacions entre l’administració local i els sectors privats per promoure un turisme sostenible i responsable.

  • Donar suport institucional a les campanyes estatals i internacionals que posin èmfasi en la qualitat del treball en el sector turístic.
  • Reforçar estructures d’informació per atendre qüestions vinculades als drets laborals.
  • Elaborar un protocol de compra pública responsable pel que fa als viatges i allotjaments finançats des de l’Ajuntament prioritzant establiments que respectin els drets laborals.
  • Impulsar projectes vinculats a l’economia del visitant arrelats al territori que garanteixin el màxim retorn social possible.
  • Crear una línia de prioritat per a la creació d’iniciatives empresarials en el marc de l’economia social i solidària.
Eix
Valenta
Tema
Turisme
Treball